Sivut

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Populismi vs elitismi

Perussuomalaisten vaalivoitto on kirvoittanut ennennäkemättömän viharyöpyn suomalaisessa ja ulkomaisessa mediassa, minkä vuoksi monet toimittajat ja politiikkaa seuraavat bloggaajat ovat käyneet oikeutetusti vastahyökkäykseen demokraattisen äänestystuloksen puolustamiseksi. Muun muassa Helsingin Uutisissa 20.4. ollut Risto Hietasen pääkirjoitus ja bloggaaja Jussi Lähteen kirjoitus kritisoivat ansiokkaasti nk. eliitin tai itseään älymystönä pitävien etuoikeutettujen suhtautumista vaalitulokseen. Perussuomalaisten viime vuosien aikana noussut kannatus herätti "sivistyneistössä" huolta nk. vihapuheista ja nettikirjoittelun muuttuneesta luonteesta. Nyt nämä samat tahot suoltavat vihapuhetta ja väärää todistusta Perussuomalaisia kohtaan, eikä mikään sanamuoto ole liian alatyylinen tälle vapaamieliselle sivistyneistölle. Kuten Hietanen kirjoituksessaan totesi, liberaalisivistyneistö todella näytti patamustansa.

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg suorastaan ylpeilee iltapäivälehtien palstoilla antamistaan Perussuomalaisia demonisoivista kommenteista ulkomaiselle lehdistölle. Vaikka Sundberg selittelee mustan valkoiseksi toteamalla, ettei hän ole väittänyt Perussuomalaisia natsipuolueeksi, hän on kuitenkin verrannut puolueen ohjelmista vääristeltyjen ja väritettyjen tulkintojen muistuttavan natsien näkemyksiä. Luuleeko professori tekevänsä urhean isänmaallisen teon, kun hänen kommenttiensa perusteella BBC julkaisee uutisen, jossa kerrotaan Perussuomalaisten ajavan ruotsin kieltä pois Suomesta ja haluavan naisten tekevän vähemmän töitä ja enemmän puhtaita suomalaisia lapsia? Suomalainen voi sentään erottaa tällaisen olevan paskapuhetta, sillä oikeaakin informaatiota on tarjolla omalla kielellä. Ulkomaalaisen käsitys pienestä suomalaisesta puolueesta perustuu usein oman maan uutistoimiston tietoihin ja siksi ei ole yhdentekevää mitä sontaa ulkomaiselle medialle syötetään. Oletetaampa, että Timo Soinista tulee ministeri, joka joutuu matkustelemaan työnsä puolesta ympäri maailmaa. Onko Suomen edun mukaista, että häntä on valheiden vuoksi ulkomailla vastassa paikallisten palestiinalaishuivikaulojen mielenosoitus ja media valmistautuu jonkinlaisen pekkasiitoimen vastaanottamiseen?

Suomalainen politiikan ja kulttuurielämän "eliitti" ilmoitti Jörn Donnerin johdolla lähtevänsä taistoon Perussuomalaisia vastaan ja ainoa, mitä se kykeni tekemään, oli heittää kuraa Perussuomalaisten päälle. Missä oma aate ja sen puolesta argumentointi? Jos nk. älymystö luuli lokakampanjallaan ennen ja jälkeen vaalien demonisoivansa persut sukupuuttoon, se teki juuri päinvastaisen vaikutuksen. Se vähäväkisempi kansa osasi kyllä tunnistaa eliitin ylimielisen ja nenän vartta pitkin katsovan asenteen, ja tuli yhä perussuomalaisemmaksi. Perussuomalaisten nimittely ja kansan tahdon halveksunta on tehnyt minustakin yhä vankemman puolueen  jäsenen; olen sitä jo pelkästä solidaarisuudesta. Jos Perussuomalaisiin vähättelytarkoituksessa liitetty populismi tarkoittaa elitismin vastakohtaa, olen ziljoona kertaa mieluummin populisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti